Danışan olumlu duyguları hissettiği zamanı hatırlamakta zorlanıyor olabilir, bu durumda O’na baskı hissettirmeden biraz zaman vermek gerekir. Herkesin hayatında olumlu duygular yaşadıkları anlar vardır. Sadece “o anda” aklına gelmiyor olması muhtemeldir. Verilen zamana rağmen danışan, kendi öz kaynaklarına ulaşamıyorsa,
-Rapport(karşılıklı uyum) ön koşulunun sağlayıp sağlanmadığı sorgulanır. Eğer rapport henüz oluşmamışsa, karşılıklı uyumun benzerlikler ile sağlandığı hatırlanarak, benzerlikler üzerinden danışan ile güven ilişkisi kurulması sağlanır.
-O anda stuck state(kendi öz kaynaklarına ulaşamama) durumunda bulunan danışanın dikkati dağıtılarak önce nötr(separator state), daha sonra sahip olduğu öz kaynaklara ulaşır(resource state) duruma gelmesi sağlanır.
-Danışan, deneyime dışarıdan bakar(disassociated) durumda ise, deneyimin içinde olmasının(assosicated) yardımı olabilir.
-Danışandan mutlu, huzurlu, güçlü… olduğu bir olayı kurgulaması istenebilir, çünkü gerçek de olsa kurgu da beyindeki nöronlar aynı şekilde çalışır ve beyin aynı tepkiyi verir.